İznik

İZNİK

Biritanya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan, İstanbul’a sadece 2,5 saatlik mesafede , buram buram tarihi ve doğal güzellikleri ile büyüleyen İznik.

Alabildiğine uzanan İznik Gölü muhteşemdi. İnsana deniz kenarındaymış gibi hissettiriyor

Sahil kenarında yıllanmış ağaçların altındaki banklarda oturup manzaranın keyfini çıkarırken çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Başka bir milletin elinde olsaydı baş tacı yapılacak,tarih, doğa, inanç ve deniz turizminin ön plana çıkarılıp turist akınını alabilecek İznik maalesef bir köşede unutulmuş ve çok ama çok ihmal edilmiş.

1.Murat Hamamı: 14.yüzyıl da Çifte Hamam tipolojine uygun inşa edilen Hamam Restore edilerek Kültür Merkezine dönüştürülmüş.Bu gün yapının bir bölümü Turistlik danışma bürosu, bir kısmı da Kafeterya olarak hizmet vermekte.Avlu bölümünde çini el sanatlarının sergisi ve satışının gerçekleştirildiği dükkanlardan hediyelik çini süs eşyaları alabilirsiniz.

 

İznik Ayasofya Camii, İznik‘in tam ortasında inşa edilmiş olan yapıdır. Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsil 787 yılında bu kilisede toplanmış,1331’den sonra Orhan Gazi camiye dönüştürmüş, Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) döneminde, Mimar Sinan bir mihrap ilave edip yan neflerde büyük kemer açıklıkları oluşturulmuş. 2007 yılında tekrar  restorasyon yapılmış. Restorasyon öncesi minareye dönüştürülen çan kulesi çok harap ve yıkık durumdaydı. Üç nefli bazelika tipinde yapılan müzede iki adet hazırlanma odası mevcuttur.

Zamanımız kısıtlı olduğu için tamamı ile gezemedik, Örneğin 2.yüzyıla ait Antik Roma tiyatrosunu ve İznik Gölünün 1,5 2 metre açıklarında bulunan Roma dönemine ait 1600 yıllık Azizi Neaophytos Bazilikasını göremedik.

İznik , Çok güzel ama bakımsız bir kadına benzetilebilir,  İznik.Yolların etrafını çevreleyen Zeytin ağaçlarının içinden dönerken doyumsuz bir huzur hissediyorsunuz, daha geniş bir zamanda tekrar gelmek istediğinize karar veriyorsunuz.

Yorum bırakın